Aproape nimeni nu se mai poate lăuda astăzi că mănâncă trei mese gătite pe zi. Mare parte din alimentație este acoperită de mâncare fast-food,  snack-uri sau așa zisele sandvișuri  „proaspete și sănătoase”.  Cum reacționează dinții noastri la toate astea?

 

Când mâncarea fast-food este prezentă, într-o formă sau alta,  zi de zi în viața noastră, are de suferit nu  doar stomacul, ci și dantura. Amidonul, prezent în cantități mari în astfel de alimente, cauzează formarea bacteriilor și în general a unui mediu acid care afectează dinții și gingiile. În plus, mâncând în oraș, pe fugă, cu ochii pe ceas, periajul este exclus. Resturile de mâncare rămân între dinți pentru mai mult timp având timp berechet pentru a provoca daune.  Acididatea crescută  afectează smalțul dinților slăbindu-l și lăsând drum liber cariilor. De multe ori, mâncarea fast-food poate duce chiar și la afecțiuni parodontale.

Iar cum o problemă nu vine niciodată singură, de obicei, udăm mâncarea de tip fast-food din belșug cu sucuri acide, carbogazoase,  bogate în zahăr, care au același efect distructiv. De multe ori, chiar dacă masa este urmată de un spălat rapid pe dinți sau o gumă de mestecat, nu lăsăm din mână paharul de Cola. Rezultatul? Tot efortul nostru de a ne proteja dantura este aproape inutil.

 

Poți să îți dai seamă destul de simplu dacă ceea ce ai mâncat îți afectează dinții: senzația aceea că încă mai simți gustul mesei luate acum câteva ore înseamnă că trebuie să iei urgent măsuri.

 

 Ce poți face pentru a îți proteja dantura mai bine?

 

  • Mâncărurile dulci sau bogate în carbohidrați sunt mai puțin periculoase când fac parte dintr-o masă de prânz sau de seară echilibrată decât consumate singure. Astfel, este produsă mai multă salivă care neutralizează acizii periculoși. E de preferat să consumați în timpul acestor mese salate bogate în rădăcinoase (țelină, morcovi, etc)  sau /și fructe bogate în fibre (mere, pere, etc). Acestea pe langă masajul și stimularea circulației gingivale contribuie și la curățarea suprafețelor dentare.

 

  • Mâncărurile care se mestecă greu și sunt lipicoase, de exemplu curmalele sau fructele uscate, rețin acidul pe lângă dinți mai mult decât alte alimente și este recomandată evitarea lor dacă nu avem posibilitatea să ne spălam pe dinți imediat.

 

  • După ce consumi vin sau fructe, clătește gura cu apa înainte să te speli pe dinți pentru a evita eroziunea dinților.

 

  • Ține o periuța și un tub mic de pastă de dinți aproape, în vacanțe sau deplasări de câteva zile când tendința de a consuma dulciuri sau mâncare tip fast-food este mai mare. Imposibil să nu găsești pe undeva o baie sau măcar o sursă de apă. Spală-te pe dinți după fiecare masă!

 

  • Când nu poți să te speli pe dinți, clateste-ți gură cu apă sau folosește o gumă fără zahăr care mai poate elimina unele particule de mâncare și produce mai multă salivă ce neutralizează acizii din gură.

 

 

  • Evită să prelungești o masă ore întregi. Și mai ales, evită să sorbi ore întregi din băuturile carbogazose, atât de gustoase, dar atât de periculoase pentru dantură.

 

Nu întotdeauna putem stă departe de fast-food-uri. Adevărul este că uneori acestea oferă condiții de igienă și de control al alimentelor mult mai bune decât un așa zis restaurant în care hrana este pregătită în condiții insalubre. Alteori, timpul ne presează și singura variantă pentru un prânz cât de cât decent sunt  gustările rapide luate în oraș sau poate chiar în mașină la stop.  Totuși, nu trebuie să uităm de minimul de efort pe care îl putem depune pentru a diminua efectul negativ al acestora asupra danturii și asupra sănătății noastre.

 

Pentru mai multe sfaturi personalizate și modalități de a îți proteja dantura te așteptăm la un consult în cabinetul nostru.