Mai ții minte când mama îți spunea să mesteci mâncarea în tihnă când erai mic?
Chiar dacă nu ai realizat atunci, sfatul mamei este o lecție importantă care poate face o mare diferență atât pentru starea ta de sănătate cât și pentru felul în care te bucuri de mâncare.
Poate nu știai, dar există un mod recomandat de a mesteca mâncarea: în medie ar trebui să mesteci fiecare înghițitură de 32 de ori. Bineînțeles, asta depinde de tipul de mâncare pe care o consumi.
Hai să aflăm împreună cum să mesteci corect și de ce ar trebui să faci asta.
Avantajele mestecatului corect
Trebuie să știi că digestia începe întotdeauna în gură, mestecatul pe îndelete ajutând la ruperea alimentelor în bucăți mai mici și pregătind mai bine stomacul pentru digestie.
Iată si alte motive pentru care să mesteci corect:
Absorbția mai bună a nutrienților
Auzi mereu că este important să consumi proteine, dar știi de ce?
Atunci când consumi proteine acestea se descompun într-un nutrient esențial pentru mușchi: aminoacizii. Mestecatul cu atenție al proteinelor duce la o digestie mai bună și o absorbție mai mare a aminoacizilor.
Ajută la siluetă
Un studiu din 2012 a concluzionat că mestecatul prelungit nu numai că micșorează cantitatea consumată la o masă, dar reduce semnificativ și pofta pentru o gustare care apare de obicei la două ore după ce mănânci.
Mestecatul lent este o strategie bună pentru a te asigura că îți menții silueta, oferind stomacului suficient timp pentru a semnala creierului senzația de sațietate.
Bonus: te vei bucura mai mult de aromele din farfurie!
Contribuie la sănătatea orală
Atunci când resturile de alimente rămân pe dinți se favorizează formarea plăcii bacteriene care poate duce la apariția cariilor dentare. Mestecatul prelungit produce mai multă salivă și îți remineralizează dinții, restabilind un nivel de PH optim în gură.
Cu alte cuvinte, cu cât mesteci mai mult, cu atât reduci riscul de carii dentare.
Cum mesteci corect?
Deși nu există un mod perfect de a mesteca, iată câteva sfaturi utile:
- Fii atent la ce ai în farfurie: proteinele trebuie mestecate de mai multe ori, în timp ce mâncărurile mai moi au nevoie de mai puțin efort pentru a fi mărunțite. Nu trebuie să numeri, doar să te asiguri că bolul alimentar este pulverizat cu totul înainte să îl înghiți.
- Poți să îți impui un obiectiv de a mesteca fiecare îmbucătură de 25-30 de ori. În timp, acest obicei va veni de la sine.
- Dacă ești obișnuit să mănânci repede, evită distracțiile din timpul mesei pentru a putea să conștientizezi și să încetinești procesul de mestecare.
- Nu îți încărca prea mult lingura sau furculița – ia îmbucături mai mici.
- Mestecă mereu cu gura închisă, mișcând mâncarea dintr-o parte în alta cu ajutorul limbii.
Nu uita…
Pentru sănătatea dinților tăi asigură-te că nu îi folosești ca unelte pentru deschis sticle, spart coji dure sau pentru a rupe diverse pungi sau benzi adezive. Dinții sunt doar pentru mestecat!
Deși mestecatul poate să îți pară ceva banal, acesta contribuie direct la sănătatea ta generală. Fă-ți timp pentru un mestecat corect și te vei bucura repede de rezultatele efortului tău!
Mai ai și alte întrebări despre igiena orală? Scrie-ne un mesaj pe Facebook sau programează-te la un consult de rutină la Favorit Dental Clinic.
Ne găsești la telefon (0722.367.642) sau online chiar aici.