Periuţele de dinţi electrice sunt superioare periuţelor de dinţi manuale din toate punctele de vedere. Conform studiilor clinice periuţele electrice dislocă placa bacteriană de trei ori mai repede şi mai bine decât periuţele manuale. Atât Jurnalul American de Medicină Dentară cât şi cel britanic recomandă ferm utilizarea periuţelor de dinţi electrice pentru îmbunătăţirea sănătăţii orale.
Trecerea de la o periuţă de dinţi manuală la una electrică previne de multe ori boli ale dinţilor sau gingiei cum ar fi cariile şi gingivita. Având o putere mare de curăţare periuţele electrice sunt capabile să cureţe zonele greu accesibile cum ar fi spatele molarilor sau partea interioară a dinţilor frontali. Masajul gingival este mult mai bine realizat cu o periuţă electrică. Pe scurt, folosirea periuţei de dinţi electrice te poate scuti de multe vizite la dentist.
4 beneficii ale periuţelor electrice
1. Periuţele electrice sunt net superioare celor manuale atunci când vine vorba de capacitatea de curăţare. Acestea îndepărtează placă bacteriană mai bine şi mai rapid. Forma capului le permite să ajungă şi în zonele mai greu accesibile pentru a le curăţa, cum ar fi spatele molarilor, contribuind astfel la prevenirea cariilor şi a gingivitei. Astfel, nu surprinde cu nimic faptul că Revista Americană de Stomatologie şi Revista Britanică de Stomatologie recomandă folosirea periuţelor electrice.
Ȋntr-un studiu realizat pe 16000 de pacienţi Asociaţia Americană de Stomatologie precizează că pentru peste 80% dintre respondenţi igiena orală s-a îmbunătăţit în urma trecerii de la periuţele manuale la cele electrice.
2. Te împiedică să periezi incorect
De multe ori, în încercarea de a avea dinţi curaţi şi sănătoşi periem mai apăsat decât ar trebui. De cele mai multe ori în asemenea situaţii gingia si smalţul au de suferit, determinând astfel sensibilitate dentară.
Unul din marile avantaje ale periuţelor electrice constă în faptul că este aproape imposibil să periem prea apăsat din simplul motiv că periuţa electrică face toată treaba. Cu o periuţă electrică tot ce trebuie să faci este să o ţii lipită de dinţi, perii ei curăţând toată zona. Unele modele au senzori care te anunţă când apeşi mai mult decât ar trebui iar altele reduc viteza în momentul în care apeşi mai tare pe suprafaţa dintelui.
3. Sunt mai uşor de folosit pentru persoanele cu probleme de dexteritate
Asociaţia Americană de Stomatologie (ADA), precizează că persoanele care suferă de anumite probleme fizice (artrita, mobilitate limitată în mâini sau braţe sau probleme de dexteritate), probleme care fac din folosirea unei periuţe normale o experienţă neplăcută ar trebui să ia în considerare utilizarea unei periuţe electrice, acestea fiind mai uşor de apucat. Ȋn plus, ajută la curăţarea mult mai eficientă a zonelor dificile care necesită abilităţi motorii fine, cum ar fi în spatele molarilor sau în spatele dinţilor frontali superiori şi inferiori.
4. Tehnologia încorporată
Ştiai că, în medie, periajul ar trebui să dureze cel puţin 2 minute, deci câte 30 de secunde pentru fiecare din cele 4 cadrane ale cavităţii orale? De cele mai multe ori presupunem că au trecut cele 2 minute, însă, dacă ne uităm la ceas ne dăm seama cât de puţin ne spălăm pe dinţi de fapt. Conform unor statistici, durata periajului este undeva între 31 şi 65 de secunde, în funcţie de sex şi vârstă. Unul din avantajele periuţelor electrice constă în faptul că acestea au încorporat un cronometru care emite un scurt semnal sonor la fiecare 30 de secunde precum şi un alt semnal specific în momentul în care cele 2 minute au trecut.
Surse:
1. Electric Toothbrush Reviews
2. Mama’s Health
3. OralB