Plombele sunt cu siguranță cel mai cunoscut tratament dentar. Chiar dacă știi ce sunt plombele, este la fel de important să afli când ai nevoie de ele, să înveți să fii atent la semne ale cariilor și să nu amâni înlocuirea plombelor atunci când este necesar.

 

Când am nevoie de plombe?

Cariile nu sunt singurul motiv pentru care dentistul poate recomanda o plombă. Iată alte câteva situații care se pot trata prin plombare:

  • Dinți crăpați sau sparți.
  • Dinți tociți în mod neobișnuit din diverse motive (roaderea unghiilor, scrâșnirea și încleștarea dinților în timpul somnului,etc).

Semne ale cariilor

Cariile nu pot fi observate de pacient în faza incipientă, fiind asimptomatice. Dacă sunt lăsate netratate, cariile pătrund rapid prin toate straturile dintelui, cauzând infecții, discomfort și chiar pierderea dintelui. Pentru a depista și trata cu ușurință cariile minore, programează-te la o vizită de rutină la medicul stomatolog din 6 în 6 luni.

Nu ignora totuși semnele cariilor mai avansate:

  • Disconfort când muști.
  • Blocarea frecventă a resturilor alimentare între anumiți dinți.
  • Durere dentară și sensibilitate.
  • Abces dentar la baza unuia sau a mai multor dinți.
  • Un gust neplăcut prezent în gură.
  • Stări febrile asociate cu o durere persistentă a dinților.

Nu te încrede în miturile pe care le auzi despre carii și nu încerca să le tratezi singur.

Doar medicul dentist poate trata corect o carie.

 

La ce să te aștepți în timpul aplicării unei plombe

  1. Anestezie locală – la începutul procedurii, cel mai probabil dentistul îți va administra o anestezie locală, pentru ca tu să nu simți durere pe parcursul tratamentului.
  2. Îndepărtarea cariilor – dentistul curăță și elimină orice urmă a cariei dentare, pregătind apoi spațiul în care va aplica plomba.
  3. Pregătirea suprafeței – se tratează cavitatea formată în urma curățării cariei cu acid fosforic pentru aderență, folosindu-se apoi un agent de bonding care va face legătura între dintele tău natural și materialul plombei.
  4. Aplicarea materialului plombei – se va introduce compozitul ales pentru plombă în cavitatea formată și se va expune la lumină ultravioletă pentru a se întări rapid.
  5. Șlefuirea plombei – după fixarea plombei, dentistiul va șlefui plomba, asigurându-se că poți mușca fără nici un discomfort.

Sfaturile noastre după plombare

În unele cazuri, pacienții simt un ușor disconfort la mestecare câteva zile după plombarea dinților. Iată ce poți face:

  • Mestecă încet și muscă ușor din mâncare.
  • Evită mâncărurile lipicioase.
  • Evită băuturile foarte reci sau foarte calde.
  • Nu mesteca nuci, bomboane tari sau gheață.
  • Dacă durerea persistă mai mult de câteva zile, revino la dentist.

Înlocuirea plombelor

Plombele nu sunt permanente, ele uzându-se în timp. Dacă apar fisuri în plombă, bacteriile și bucățile de alimente pot pătrunde sub ea, cauzând carii dentare chiar sub plombă. Asigură-te că faci vizite regulate la dentist, pentru ca medicul să îți verifice plombele și să le poată înlocui înainte să cauzeze probleme.

După cum vezi, când vine vorba de carii dentare, este important să nu amâni vizitele la dentist pe motiv că nu ai timp sau că îți este frică. Medicii stomatologi din echipa Favorit Dental sunt pregătiți să prevină și să trateze cariile dentare fără disconfort, așa că poți face o programare la un consult chiar aici.