Prima vizită la stomatolog ar trebui să se întample după apariția primului dințișor, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de un an. Este o ocazie ca bebelușul să cunoască doctorul într-un mod prietenos, fără stress. Această vizită nu presupune vreun tratament.

Această primă vizită la dentist este o consultație binefacătoare pentru dinții bebelușilor.

În ceea ce privește controlul, doctoral stomatolog va verifica dacă cel mic are carii dentare, care se pot forma ca urmare a abuzului de biberon, cunoscut sub numele de „caria de biberon” , îi va inspecta gingiile, maxilarul și felul în care mușcă.

Medicul dentist se poate uita după probleme de dezvoltare, precum palatoschizis (despicătura vălului palatin) sau cheiloschizis (buza de iepure cu o fisură mediană). Totodata el îți va arăta cum să-i cureți corect dinții bebelușului tău și cum să evaluezi și să previi obiceiurile dăunătoare pentru bebe, precum suptul degetului.

La fiecare control de rutină pe care micuțul tău îl va face la fiecare 6 luni sau la un an medicul stomatolog va:

– face radiografie dentară (acolo unde este cazul);

– va verifica evoluția dinților, felul în care cad/cresc și dinții afectați de posibile carii;

– va repara anumite probleme: va curăța tartrul, va repara carii, va recomanda aparat dentar (unde este cazul) etc.;

– va verifica dacă dantura superioară se aseaza corespunzator peste cea inferioară atunci când micuțul închide gura, pentru a evita problemele de limbaj;

– îți va recomanda să nu lași copilul să își mai sugă degetelele, să își roadă unghiile sau să își muște obrajii.

Sfaturi pentru acasa

Atunci când îi dau primii dințișori, să vă așteptați la mult plâns – este un moment în care bebelușul suferă foarte tare, are gingiile inflamate, este stresat și salivează mult. Încercați să îi masați gingiile cu un deget, apăsat, dar cu grijă. De asemenea, oferiții ceva de mestecat sau de ros și alimente reci, precum compotul sau iaurtul.

În primul an se recomandă a nu se folosi o periuță de dinți, mai degrabă masajul gingiilor cu un tifon sau un prosop umed.

În ceea ce privește pasta de dinți, consultați mai întâi medicul stomatolog sau pediatru. Bebelușii mai mici de doi ani trebuie să folosească o cantitate extrem de mică de pasta de dinți și să nu o înghită. Copiii trebuie să învețe să scuipe pasta de dinți și să își clătească bine gura cu apă după periere.

Majoritatea copiilor vor învăta să se spele singuri pe dinți până în jurul vârstei de 6-7 ani. În plus, nu uita să schimbi periuța micuțului cel putin o dată la trei luni și chiar mai des dacă ți se pare că s-a uzat. Învată-l rutina de a se spăla dimineața și seara.