Ca dentiști, primim zilnic întrebări de la părinți despre îngrijirea dinților copiilor. Am adunat răspunsurile noastre într-un articol care te va ajuta să afli exact ceea ce trebuie să faci (și ce să nu faci) pentru ca micuțul tău să aibă mereu un zâmbet sănătos!

 

Îmi voi proteja bebelușul de carii dacă îl alăptez exclusiv, fără să folosesc biberonul?

Nu este adevărat! Alăptarea este recomandată pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului, însă nu îl va proteja de apariția cariilor la o vârstă fragedă.

Pentru a preveni apariția cariilor la bebeluși ai grijă să:

  • Eviți hrănirile dese peste noapte. Prezența laptelui în gura celui mic în mod repetat în timpul nopții duce la crearea unui mediu acid, care degradează smalțul dințișorilor și poate cauza carierea lor.
  • Nu lași bebelușul să țină mult timp biberonul sau suzeta în gură.
  • Încurajezi bebelușul să bea din cană cel târziu la împlinirea vârstei de un an.

 

De ce trebuie să îngrijesc dinții de lapte, dacă oricum vor fi înlocuiți de cei permanenți?

Sănătatea dinților de lapte ai bebelușului influențează direct dezvoltarea celor permanenți. Dacă nu tratezi o carie apărută la un dinte de lapte, bacteriile produse de aceasta vor migra la dintele permanent care nu a erupt încă, afectându-l și pe acesta.

 

Periuța electrică va curăța mai bine dinții copilului meu?

Există atâtea periuțe de dinți cu atâtea funcții încât e greu să alegi! Totuși, ceea ce contează cu adevărat este modul și frecvența cu care copilul folosește periuța de dinți. Dacă observi că periuța electrică îl motivează să își perieze dinții, continuă cu ea.

 

Este OK ca bebelușul meu să folosească suzeta?

Da, cu condiția să nu o înmoi în zahăr, miere sau orice lichid îndulcit și să nu o bagi tu în gură în prealabil, fiindcă riști să îi transmiți bacterii cauzatoare de carii. Este mai bine ca bebelușul să folosească suzeta decât să își sugă degetul, acesta fiind un obicei de care va scăpa greu.

Nu uita să îl ajuți să renunțe la suzetă până la vârsta de 2 ani.

 

Care e cea mai bună metodă de a peria dinții celui mic?

Folosește o periuță mică, cu perii moi. Curăță dinții cu mișcări circulare pe toată suprafața lor, inclusiv unde dintele întâlnește gingia. Roagă dentistul să îți arate exact cum să îi periezi dinții copilului tău și cere sfaturi despre cum să îi îngrijești dantura

 

Când ar trebui să încep să folosesc pastă de dinți cu fluor pentru copilul meu?

Atunci când copilul tău poate scuipa. Fluorul este sigur și necesar pentru a menține dinții celor mici puternici, însă doar în cantitățile recomandate de medic!

Copiii mai mici tind să înghită multă pastă de dinți, iar dacă folosești o pastă de dinți cu fluor înainte ca ei să învețe să scuipe, pot dezvolta fluoroză (decolorarea și deformări ale smalțului dinților din cauza intoxicării cu fluor).

Întreabă medicul dentist ce concentrație de fluor în pasta de dinți este potrivită pentru copilul tău și asigură-te că cel mic scuipă pasta după periaj și își clătește gura corespunzător.

 

Ezit să îmi las copilul de 6 ani să se spele singur pe dinți, fiindcă mă tem că nu va face o treabă bună!

Nu te grăbi, mai ai câțiva ani de supraveghere a igienei orale zilnice! În general un copil se poate spăla singur pe dinți în jurul vârstei de 9 ani sau mai devreme, dacă își poate lega singur șireturile sau scrie cursiv.

Chiar și așa, ai grijă să îi monitorizezi tehnica de periaj cel puțin un an, pentru a te asigura că a deprins obiceiurile corecte. Nu uita de vizitele regulate la dentist!

 

Chiar e necesar să îi curăț dinții copilului cu ață dentară?

Dacă cel mic are spații largi între dinți, periajul dentar este suficient. Totuși, în locurile în care oricare doi dinți se ating, trebuie să folosești ața dentară o dată pe zi pentru a îndepărta placa bacteriană și toate resturile de mâncare. Începând cu vârsta de 5 ani permite-i treptat să folosească singur ața dentară, sub supravegherea ta.

 

Dinții permanenți au început să erupă, însă copilul meu nu și-a pierdut dinții de lapte. E normal?

Da, se întamplă cam la 30% dintre copii. Dacă cel mic nu are dureri, încurajează-l să miște ușor dintele de lapte pentru ca acesta în final să iasă. În cazul în care dintele de lapte nu a iesit după 4-6 săptămâni, programează un consult la Favorit Dental Clinic pentru ca medicii noștri să hotărască dacă este nevoie de o extracție.

Mai ai alte întrebări legate de dinții celui mic? Nu ezita să le adresezi într-un comentariu pe blog sau pe pagina noastră de Facebook.