Cu toții știm că dinții se periază de două ori pe zi, câte două minute. Două minute scurte pot părea totuși o veșnicie pentru un părinte care încearcă să își convingă micuțul să își perieze dinții.
Dacă știi să alegi o periuță potrivită pentru copilul tău, lupta este pe jumătate câștigată! Iată sfaturile noastre pentru a transforma cele două minute de periaj într-o experiență amuzantă pentru toată familia.
Periuța potrivită în funcție de vârstă
Periuțele pentru copii au capetele mult mai mici și perii mai moi decât cele pentru adulți. Atunci când alegi o periuță de dinți pentru cei mici trebuie să te asiguri că este mărimea potrivită pentru gura lor și că este ușor de ținut în mână. Îți recomandăm să alegi mereu o periuță cu capetele perilor rotunjite și moi, pentru a asigura un periaj corect care nu le rănește gingiile.
Iată la ce să fii atent:
- La bebeluși, după erupția primului dinte poți alege să cureți dințișorii și gingiile cu un tifon steril sau un degetar din silicon. Îi poți oferi bebelușului și o periuța de dinți specială pentru această vârstă, cu capul din silicon moale. Aceasta are dublu rol – curăță suprafețele și ajută la durerile cauzate de erupția dentară, masând gingiile.
- La copiii mici cu vârsta între 1 și 4 ani este important să alegi o periuță cu capăt mic și mâner mare și ușor de manipulat. Aceasta este vârsta la care cel mic va dori să se implice în periaj, așa că trebuie să faci experiența amuzantă și relaxată. Alege o periuță cu personajele lui preferate și permite-i să încerce periajul, înainte sau după ce îi periezi tu corect dinții.
- La copiii cu vârsta între 5 și 8 ani apare nevoia lor de a căpăta independență în periajul dinților. Lasă-i să își aleagă singuri periuța favorită și să își perieze dinții. Nu uita că trebuie să supraveghezi periajul până la 8 ani și să intervii cu blândețe și explicații pentru a corecta tehnica de periaj.
- La copiii cu vârsta de peste 8 ani periuțele de dinți se aseamănă cu cele ale adulților, fiind doar puțin mai mici. Fiindcă deja copiii își periază dinții singuri, puteți alege împreună tipul de periuță confortabilă pentru ei. Nu uita că periuțele electrice sunt o opțiune potrivită, fiind adesea mai ușor de folosit și având rezultate de curățare mult mai bune.
Regula de aur
Dacă periajul dinților reprezintă un punct tensionat în familie, iată un sfat: câteodată cea mai bună periuță de dinți pentru copilul tău este cea care îl determină să deschidă gura și să își perieze dinții. Nu renunța și încearcă o varietate de periuțe de dinți până găsești ceva care să îl tenteze pe cel mic.
Ești în pană de idei? Citește aici despre tehnicile recomandate de noi pentru a-ți convinge copilul să se spele pe dinți.
Te poți folosi și de Zâna Măseluță pentru a-ți ajuta copilul să deprindă obiceiuri sănătoase pentru îngrijirea dinților.
Mai ai și alte întrebări legate de dinții celui mic? Scrie-ne pe Facebook sau programează-l la un consult de rutină la Favorit Dental Clinic. Ne găsești la telefon (0722.367.642) sau online chiar aici.