Halitoza (sau respirația urât mirositoare care persistă) este o afecțiune care nu se rezolvă doar folosind o bomboană mentolată sau apa de gură. Spre deosebire de „respirația de dimineață” sau un miros mai neplăcut în gură care persistă după ce ai mâncat anumite alimente, halitoza este prezentă pe tot parcursul zilei și indică de obicei prezența unor dezechilibre în corpul tău.

 

Cauzele respirației urât mirositoare

 

  • Problemele dentare: cariile și micile pungi parodontale care se formează între dinte și gingiile afectate de parodontoză încurajează multiplicarea bacteriilor din gură, făcând dificilă îndepărtarea lor atunci când îți periezi dinții sau când îți cureți spațiile dintre ei. Aceste bacterii contribuie la menținerea respirației urât mirositoare.
  • Infecții ale gurii, nasului și gâtului pot fi cauza respirației urât mirositoare. Bacteriile care se hrănesc cu mucusul produs de corpul tău când ești răcit sunt vinovate în această situație.
  • Uscăciunea gurii: Saliva este unul din eroii principali atunci când vine vorba de menținerea sănătății dinților tăi și a unei respirații plăcute. Aceasta este responsabilă pentru îndepărtarea resturilor de mâncare din gură, ajută la descompunerea alimentelor atunci când mănânci și la prevenirea cariilor și infecțiilor. Atunci când nu produci suficientă salivă apare și halitoza.
  • Protezele dentare: necurățate corespunzător, acestea permit bacteriilor să se dezvolte și să se fixeze în gura ta, moment în care probabil vei observa debutul respirației neplăcute.
  • Bolile sistemice precum diabetul sau afecțiunile hepatice și renale pot fi vinovate pentru apariția halitozei. Nu fi jenat să discuți cu medicul tău curant despre asta.

 

Ce e de făcut?

 

  • Igiena orală: înainte de orice, asigură-te că nu sari peste nici un pas în igiena ta orală zilnică. Periază-ți dinții dimineața și seara timp de 2 minute și folosește ața dentară sau dușul bucal pentru a curăța temeinic spațiile dintre dinți. Mulți pacienți suferă de fapt de respirație urât mirositoare din cauza nerespectării igienei orale zilnice. Trebuie să observi singur dacă acesta este și cazul tău înainte să iei alte măsuri.
  • Curăță protezele dentare mobile exact cum ți-a recomandat medicul tău dentist înainte să le folosești în următoarea zi.
  • Crește nivelul de salivă din gură apelând la o dietă sănătoasă care conține alimente fibroase ce necesită o mestecare prelungită (merele, morcovii, tulpină de țelină etc). Poți stimula producția de salivă și prin mestecarea gumei fără zahăr. Nu uita totuși, o dietă echilibrată este cheia aici!
  • Renunță la fumat! Este greu, știm asta…Totuși dacă vei reuși să te lași de fumat nu vei scăpa doar de respirația urât mirositoare ci și de multe alte riscuri la care sănătatea ta generală și orală sunt expuse atunci când fumezi.
  • Mergi la dentist de 2 ori pe an. Dacă nu reușești să scapi de halitoză este cazul să faci o vizită la medicul stomatolog. Verificările periodice îi permit dentistului să identifice din timp probleme precum bolile gingivale, cariile incipiente sau uscăciunea gurii, tratându-le din timp înainte ca acestea să se agraveze.

 

Ai nevoie de un medic dentist de încredere? Medicii Favorit Dental Clinic vor putea identifica cel mai bine cauzele respirației urât mirositoare și te vor ajuta să îți protejezi zâmbetul! Nu ezita să ne adresezi întrebări în comentarii sau să ne suni direct la 0722.367.642!