Respiraţia urât mirositoare poate fi cauzată de probleme dentare (carii, gingivite etc.), stări patologice localizate la nivelul tractului digestiv sau stări patologice sistemice.
În general acest subiect este tratat cu superficialitate de către pacienţi, dar şi de către medici. Există mulţi pacienţi care nu cunosc o tehnică de periaj corectă, ceea ce duce la menţinerea resturilor alimentare în cavitatea bucală, care suferă un proces de fermentaţie şi conduc către halenă. De asemenea, o limbă care nu este curăţată regulat poate genera aceeaşi situaţie neplacută.
Halena este prezentă şi în cazul obiceiurilor vicioase: tabagism, alcoolism sau consumul de stupefiante. În acest caz, una dintre măsurile care ar conduce către un efect imediat este renunţarea la obiceiul respectiv. În alte situaţii un control la un medic gastro-enterolog poate evidenţia factorul digestiv incriminat. Aciditatea gastro-esofagiană perturbă respiraţia la unele persoane, care nu au obligatoriu şi manifestări digestive. În acest caz, tutunul şi alcoolul pot fi cauze principale, iar respiraţia are un miros greoi, fetid. Medicamentele antiacide şi antireflux trebuie luate însă la recomandarea strictă a medicului.
Însă cele mai multe cazuri intră în sfera atribuţiilor medicului dentist. Frecvent se „sare” peste unele etape din anamneza pacientului, care duc la o diagnosticare imprecisă şi la un tratament neadecvat. În aceste situaţii, pacientul termină tratamentul stomatologic, însă halena persistă.
Medicul stomatolog trebuie să coreleze elementele de diagnosticare specifice cu starea pacientului, igiena acestuia, regimul de viaţă şi nu în ultimul rând cu regimul alimentar. Există câteva principii simple prin care medicul poate elimina posibilii factori cauzatori de halenă. În timpul digerării, unele alimente pot altera respiraţia în mod trecător: usturoiul şi ceapa, sosurile grase, ridichiile sunt cauzele mirosului neplăcut, dar efectul acestora nu durează prea mult timp. Un emulsificator gastric sau un accelerator al secreţiei biliare sunt suficiente ca să şteargă rapid aceste efecte neplăcute. Pacientul trebuie conştientizat asupra problemei şi tratat în consecinţă. De asemenea, stresul poate fi o cauză a respiraţiei urât mirositoare.
Ai la dispoziție o mulțime de soluții iar dacă dorești să fii tratat de o echipa profesionistă de medici stomatologi contactează-ne la 0722.367.642 și o să îți povestim cum te putem ajuta.