Retratamentul endodontic reprezintă totalitatea manoperelor de reluare a tratamentului endodontic, ȋncepȃnd cu ȋndepărtarea obturaţiei coronare (sau a coroanei, după caz), continuȃnd cu ȋndepărtarea obturaţiei radiculare și are ca scop dezinfectarea spațiului endodontic și reobturarea ulterioară a acestuia.
Cauzele de eșec ale terapiei iniţiale nu pot fi precizate cu exactitate deoarece fiecare bolnav se prezintă cu particularitățile sale.
Una din cauzele principale este adaptarea necorespunzătoare a obturațiilor coronare sau a coroanelor de ȋnveliș ce permite pătrunderea bacteriilor din mediul bucal ȋn spaţiul endodontic.
Așa zisa “reacţie apicală”, termen des utilizat de către medicii dentiști, este rezultatul inflamaţiei produse de bacterii “călătoare” din mediul bucal ȋn parodonţiul apical via canal endodontic.
O altă cauză frecventă de eșec este reprezentată de instrumentarea inadecvată a canalelor cu microanatomie complicată sau atipică. Pentru un tratament corespunzator pe un astfel de dinte medicul dentist trebuie să aibă o pregatire bună dar și dotari tehnice care să îi permită să efectueze asemenea manopere.
Cȃteva sfaturi pentru a nu se ajunge la RETRATAMENT:
- Adresaţi-vă medicilor specialiști endodontiști, când medicul dentist al dumneavoastră suspectează un caz complicat de tratat.
- Dacă medicul dumneavoastră vă recomandă o coroană de înveliș pe un dinte cu tratament endodontic este pentru că fie dintele prezintă risc mare de fractură, fie că nu se poate realiza o sigilare coronară bună.
- În cazul în care tratamentul endodontic se întinde pe parcursul a mai multe ședinţe respectaţi programările și indicaţile medicului pentru a nu periclita tratamentul ȋnceput.
Un articol de Dr. Andrei Chirita
Medic Specialist Endodonţie