În momentul in care ne pierdem un dinte, nu considerăm că este un lucru grav. Totuși consecințele pe termen lung pot fi serioase. Amânarea înlocuirii dinților lipsă poate face tratamentul mai complicat și mai costisitor. Osul maxilar intră intr-un proces de resorbție, dinții adiacenți incep și ei sa se miște, iar intreaga gură este afectată.
Consecințele pierderii unui dinte
- În momentul în care un dinte dispare apare fenomenul de migrație sau mișcarea nedorită, a dinților adiacenți. În plus, față de aspectul inestetic, migrația poate crea dificultăți în menținerea unei bune igiene orale care poate duce la apariția bolilor gingivale și a cariilor dentare.
- Pierderea unui molar împiedică realizarea masticației pe partea respectivă. Acest lucru duce la exercitarea unei presiuni mult mai mari pe partea opusă, care poate duce în timp la crăparea dinților. Dacă dintele lipsă nu este înlocuit, în timp, dintele opus începe să crească, lăsând rădăcina la vedere.
- Un al efect important al pierderii unuia sau a mai multor dinți o reprezintă faptul că una din functiile dinților este aceea de a menține înălțimea feței. Când aceștia lipsesc și intervine resorbția osoasă, fața pierde din înălțime, iar distanța dintre nas și bărbie se micșorează.
- Cel mai grav efect al netratării lipsei unui dinte o reprezintă resorbția osoasă și pierderea țesutului osos. Pierderea unui dinte cauzează retragerea osului cu 25% în lățime în primul an și cu 4 milimetri în înălțime în următorii
Implanturile dentare sunt cea mai bună soluție pentru a opri progresia problemelor cauzate de pierderea dinților. Implanturile dentare sunt introduse direct în osul maxilar si ele fuzionează cu osul maxilar intr-un proces numit osteointegrare. Acest proces previne pierderea de masa osoasă și stabilizează mușcătura. Partea bună este că un dinte sau mai multi dinți pot fi înlocuiți cu implanturi dentare. Cu toate acestea, cu cat așteptați mai mult, cu atât mai complicat și costisitor va fi tratamentul cu implanturi dentare.