Ești însărcinată? Felicitări! Pe lângă ecografiile, analizele uzuale și vizitele la medicul tău, este extrem de important să acorzi atenție și sănătății dinților și gingiilor tale în perioada sarcinii. 

 

Multe femei nu știu despre legătura directă între sănătatea orală și dezvoltarea armonioasă a bebelușului. Deși am scris un articol întreg despre cum să îți îngrijești dinții în timpul sarcinii, astăzi vrem să răspundem unor întrebări importante despre tratamentele dentare permise în timpul sarcinii și unele probleme aparte care pot apărea în această perioadă.

 

Sunt radiografiile dentare sigure?

 

Cu siguranță DA! Asociația Americană de Stomatologie confirmă siguranța radiografiilor dentare în perioada sarcinii. Dacă medicul tău dentist îți recomandă o radiografie dentară, nu trebuie să te îngrijorezi! Nivelul de radiații este extrem de scăzut și nu influențează negativ sănătatea ta sau cea a bebelușului. Nu uita să îi spui medicului tău că ești însărcinată pentru ca acesta să te acopere corespunzător în timpul radiografiilor în așa fel încât și tu și bebelușul să fiți în siguranță.

 

Ce tratamente dentare sunt sigure în timpul sarcinii?

 

  • Controlul stomatologic (inclusiv efectuarea unui periaj profesional și a unui detartraj) sunt nu numai sigure dar și recomandate tuturor femeilor însărcinate. Medicul stomatolog va putea astfel evalua sănătatea ta orală și trata anumite probleme urgente pentru a preveni orice complicație și a evita o eventuală naștere prematură cauzată de afecțiuni ale gingiilor.

 

  • Aplicarea plombelor nu prezintă riscuri pentru bebeluș. Cel mai potrivit moment pentru tratarea cariilor dentare este trimestrul al doilea de sarcină. Facem o notă aici despre plombele cu amalgam de argint, care conțin mercur și aduc astfel un mic risc pentru sănătatea bebelușului. Acest tip de plombe ar trebui evitate.
  • Tratamentul de canal și extracțiile dentare sunt de asemenea considerate sigure. Medicul dentist va cântări însă cu atenție necesitatea efectuării acestor tratamente în timpul sarcinii, pentru a nu cauza un stres pacientei însărcinate decât dacă este absolut necesar. 
  • Anestezia locală administrată în cadrul tratamentelor dentare nu prezintă riscuri în sarcină. Nu ezita să îi spui medicului tău că îți este teamă de anestezie sau de durere – o comunicare deschisă este importantă pentru ca tu să fii liniștită pe tot parcursul tratamentului.

 

 

Umflăturile apărute la gingii sunt canceroase?

 

NU! Dacă te numeri printre cele 5% dintre femeile însărcinate care dezvoltă niște mici umflături ale gingiei între dinți, nu te îngrijora! Acestea apar în timpul sarcinii din cauza fluctuațiilor hormonale și nu te pun pe tine sau bebeluș în nici un pericol. Chiar dacă aceste umflături sunt denumite Tumor Gravidarum, ceea ce poate suna îngrijorător, ele dispar la scurt timp după naștere fără nici o intervenție din partea medicului.

 

Un lucru este de reținut: nu ai nici un motiv pentru a evita să mergi la dentist atunci când ești însărcinată. Deși recomandăm ca vizitele la stomatolog să fie realizate în trimestrul 2 de sarcină, putem trata probleme dentare în siguranță pe tot parcursul sarcinii.

Tu și burtica ta de viitoare mămică sunteți binevenite la Favorit Dental Clinic! Echipa noastră se va îngriji de sănătatea ta orală, oferindu-ți confortul și liniștea de care ai nevoie în această perioadă delicată și minunată a vieții tale!