Așa cum spunem că ochii sunt oglinda sufletului, gura este cea care îți poate oferi indicii importante despre starea ta generală de sănătate. Fie că suferi de buze crăpate sau gingii sensibile, nu trebuie să ignori nici o schimbare care are loc în gură. Iată câteva semne la care trebuie să fii atent…

 

Buze crăpate

În afara situațiilor în care ai îndurat condiții meteo dificile (frig, vânt sau soare puternic), buzele care se usucă dintr-odată sau crăpăturile dureroase care apar la colțul gurii pot fi semne ale unei deficiențe de fier, zinc, vitamina B3 sau B6.

O simplă vizită la medicul generalist poate detecta și trata deficiențele de vitamine, adesea fiind nevoie doar de mici ajustări în dieta zilnică.

 

Sângerări gingivale

Sângerarea gingiilor atunci când periezi dinții sau folosești ața dentară este un semnal de alarmă pe care nu trebuie să îl ignori, indicând adesea boli parodontale care pot fi asociate cu:

  • Diabetul – Pacienții cu diabet de tipul 1 sau 2 prezintă dificultăți în lupta cu diverse infecții bacteriene, inclusive cele din gură. De aceea pacienții cu diabet sunt predispuși la boli parodontale. La consultațiile de rutină dentistul poate să observe semne ale unui diabet nediagnosticat. Mai mult, dentistul te poate ajuta să previi, să tratezi și să monitorizezi atent afecțiunile gingiilor dacă suferi de diabet.
  • Bolile de inimă – Bolile parodontale sunt asociate cu un risc crescut de atac de cord sau accident vascular, fiind deci important ca dentistul să te ajute să reduci inflamația gingiilor dacă suferi de boli cardiovasculare sau dacă în familia ta ai avut cazuri de boli de inimă.

 

Inflamații gingivale

Dacă te îngrijești cu atenție de igiena ta orală dar deodată observi că ai gingiile inflamate și sângerezi la periaj, ar putea fi un semn că ești însărcinată. Fii atentă și la apariția unui gust metalic sau sărat în gură, un alt semn al sarcinii. Fiindcă femeile însărcinate se confruntă adesea cu gingivita, trebuie să știi exact cum să îți îngrijești dinții când ești însărcinată pentru a evita riscurile unei nașteri premature sau ca bebelușul să aibă o greutate mică la naștere.

 

Scrâșnitul dinților

Scrâșnitul dinților sau bruxismul este cauzat în general de stres și îți deteriorează dinții, împiedicându-te de asemenea să te odihnești cum trebuie. Fii atent la semnele bruxismului și vino la dentist pentru a le trata.

 

Afte care persistă

Aftele cauzate de anumite alimente fierbinți sau iuți sunt destul de comune. Totuși, dacă observi în gură o aftă care persistă mai mult de două săptămâni, îți recomandăm să o verifici imediat la dentist, putând fi un semn al cancerului oral. Tot prin vizite regulate la dentist poți depista din timp cancerul oral, rata de supraviețuire pentru această boală fiind de doar 35%, tocmai pentru că este de obicei detectată în stadii avansate.

 

Dinți care se erodează cu ușurință

Dinții care se crapă ușor sunt adesea un indiciu al prezenței în gură a unor acizi care urcă din stomac și dizolvă smalțul dentar. Astfel, erodarea dinților reprezintă un semn al refluxului gastroesofagian, care trebuie investigat și tratat de medicul specialist.

 

Gingii mari

Tratamentele medicamentoase pentru afecțiuni precum tensiunea arterială ridicată sau epilepsia pot face ca gingiile să crească în mod neobișnuit peste dinți. Dacă observi o creștere a gingiilor, consultă imediat medicul pentru a-ți schimba tratamentul.

 

În cele din urmă, dacă mergi în mod regulat la medicul dentist și dacă ești atent la semnalele de alarmă pe care gura ta le indică, poți identifica și trata din timp multe afecțiuni. Nu ezita să ne adresezi întrebări într-un comentariu și să faci o programare aici pentru o consultație la Favorit Dental Clinic!