Dacă te confrunți cu o sensibiliate dentară, cu siguranță calitatea vieții îți este afectată. Primul pas în tratarea sensibilității dentare este identificarea cauzei acesteia.
Cauzele sensibilității dentare
O vizită de rutină la medicul dentist va stabili cu exactitate motivul pentru care ești chinuit de sensibilitatea dentară. Cele mai comune cauze sunt:
- Erodarea smalțului dentar – care poate apărea în urma unui periaj agresiv, al folosirii unei paste de dinți prea abrazive sau chiar a refluxului gastroesofagian.
- Crăparea sau fracturarea dinților – cel mai adesea nu este vizibilă cu ochiul liber dar provoacă o durere ascuțită la fiecare mușcătură.
- Plombele desprinse sau crăpate – care adună sub ele bacterii ce adâncesc cariile și provoacă durere.
- Cariile dentare – erodează smalțul dinților, expunând stratul dentinei ce conține terminații nervoase sensibile la temperaturi extreme sau presiune.
- Infecțiile pulpei dentare sau chiar abcesul dentar – care necesită urgent tratament de canal.
- Retracția gingiei sau alte afecțiuni gingivale – care expun rădăcina sensibilă a dintelui direct la alimentele și băuturile consumate.
- Albirea dinților – realizată incorect acasă cu soluții din comerț.
- Tratamentele dentare recente (precum tratarea unei carii adânci sau pregătirea dintelui pentru o coroană) – care pot inflama terminațiile nervoase din pulpa dentară. Această sensibilitate este totuși temporară și dispare în 1-2 săptămâni.
Cum tratez sensibilitatea dentară?
Prima persoană pe care trebuie să o întrebi ce este de făcut pentru a trata sensibilitatea dentară este medicul tău stomatolog. Acesta îți poate recomanda cele mai noi și eficiente tratamente pentru a-ți alina durerea și disconfortul. Soluțiile cel mai des recomandate includ:
- Folosirea exclusivă a unei paste de dinți special concepute pentru dinții sensibili. Aceste paste de dinți conțin nitrat de potasiu care desensibilizează nervii dinților afectați. Efectul este de scurtă durată inițial și de obicei se simte după ce ai folosit deja de ceva vreme fără pauză pasta de dinți respectivă.
- Tratamentul cu fluor are rolul de consolida smalțul dinților și de a acționa ca un tampon între substanțele care cauzează sensibilitatea și dentina propriu-zisă.
- Modificarea regimului alimentar poate ajuta mult: evită alimentele și băuturile acide care atacă smalțul dinților precum sucurile, dulciurile lipicioase sau bogate în zahăr. Îți poți echilibra PH-ul din gură alegând brânzeturi, lapte, iaurt simplu și fructe / legume fibroase.
- Sigilarea dinților cu rădăcini expuse pentru a calma durerea. În funcție de seriozitatea cazului, medicul dentist poate apela chiar la o coroană sau o punte dentară.
- Tratamentul de canal este folosit ca ultimă soluție, îndepărtându-se nervul în cazurile în care sensibilitatea dentară persistă.
Suferi de sensibilitate dentară? E momentul să îți programezi o vizită în clinica noastră, sunând la unul din numerele 0722.367.642 / 021.794.1466. Diagnosticul și tratamentul precoce te vor ajuta să scapi de durere și să eviți probleme dentare mai grave.