Nu este un secret că o alimentație echilibrată este esențială pentru sănătatea ta generală…Totuși, știai că frecvența meselor este la fel de importantă pentru sănătatea orală precum ceea ce mănânci? Un desert savurat imediat după cină nu este dăunător pentru dinții tăi…Un desert consumat între mese însă îți poate afecta dinții…Mai mult, o dietă nesănătoasă este adesea responsabilă și pentru îmbolnăvirea gingiilor tale…
Dacă vrei să știi ce și când să mănânci pentru a-ți proteja dinții, citește mai departe!
Ce să mănânc?
Îți recomandăm să urmezi niște indicații simple de nutriție, pentru a-ți fi cât mai ușor să adopți un stil de viată sănătos. Noi îți recomandăm să mănânci:
* Cereale integrale în loc de cele rafinate. Alege orezul brun, ovăzul și pâinea integrală.
* Legume (dacă se poate românești), inclusiv cele de culoarea verde închis și portocaliu.
* Fructe de sezon.
* Proteine din pește, fasole, nuci și semințe și pe cât posibil carne de la animale crescute fără hormoni.
* Băuturi fără zahăr adăugat (cele naturale, nu cele de tip ”light” sau ”zero”).
Alcoolul și sarea trebuie consumate mereu cu moderație!
Cât să mănânc?
Metoda farfuriei e foarte utilă pentru a te asigura că mănânci ce trebuie, în cantitățile potrivite. O dietă echilibrată trebuie să conțină:
* Suficiente fructe și legume cât să îți umple jumătate din farfurie.
* O varietate de proteine care să includă carne, ouă, nuci și fasole.
* 1-2 porții de lactate (o cană de lapte, un iaurt și brânză) pentru a-ți asigura aportul de calciu necesar organismului și dinților.
* Deserturi numai la ocazii speciale.
Ce să mănânci cu încredere
Brânzeturile, carnea și nucile. Aceste alimente protejează smalțul dinților, neutralizând acizii dăunători din gură și asigură mineralele esențiale pentru sănătatea ta orală.
Ce să mănânci cu moderație
Fructe. Deși fructele conțin zaharuri și acizi, ele au și un conținut de apă ridicat și măresc fluxul de salivă, protejându-ți dinții de bacteriile cauzatoare de carii.
Ce să eviți
Bomboanele, jeleurile, caramelele, biscuiții, chipsurile, fructele uscate. Aceste alimente reprezintă o sursă mare de zahăr care hrănește bacteriile nocive din gura ta. Mai mult, mâncărurile lipicioase lasă resturi pe dinți și pot cauza carii în timp dacă nu te îngrijești de igiena orală.
Nu îți propunem să nu mai mănânci deloc deserturi și bunătăți! Îți recomandăm doar să alegi deserturi de calitate !
Ce obiceiuri îți recomandăm
– Limitează gustările dintre mese. Mai puține gustări înseamnă că îți expui dinții mai puțin la acizii cauzatori de carii.
– Mănâncă dulciuri imediat după masă, nu ca pe o gustare separată.
– Fii atent la ce cumperi: încearcă să nu îți umpli cămara cu gustări pe care ar trebui să le eviți. Dacă nu le ai în casă, nu le vei mânca!
– Nu sorbi timp îndelungat băuturile cu zahăr.
– Limitează consumul de citrice, bogate în acizi care pun în pericol smalțul dinților.
– Clătește gura cu apă după fiecare masă sau gustare și nu neglija să îți periezi dinții dimineața și seara.
– Mestecă gumă fără zahăr pentru a scădea riscul de apariție a cariilor. Guma crește fluxul de salivă, curățând dinții și îndepărtând resturile de mâncare atunci când nu ai acces la periuța de dinți.
Consultațiile de rutină la medicul stomatolog sunt extrem de importante pentru sănătatea dinților tăi. Medicii dentiști de la Favorit Dental Clinic au recomandări personalizate pentru fiecare pacient când vine vorba de obiceiurile alimentare! Echipa noastră încurajează stomatologia preventivă, pentru ca tu să te poți bucura de un zâmbet sănătos și de mâncare gustoasă în fiecare zi! Programează un consult la Favorit Dental Clinic chiar aici.