Problemele dentare apar de obicei pe neașteptate și vin la pachet cu disconfort și deseori grijă sau anxietate legată de mersul la dentist. 


Dacă te înarmezi cu câteva informații și îți dai silința să îți menții igiena orală poți preveni și trata rapid majoritatea problemelor comune. Iată ce trebuie să știi…

 

Cariile dentare

 

Cariile dentare sunt probabil cea mai cunoscută problemă dentară. Cariile apar atunci când placa bacteriană, o peliculă bacteriană lipicioasă, se acumulează pe dinți și produce acid care erodează smalțul dentar. 

 

Pentru a evita apariția cariilor, periază dinții de două ori pe zi folosind pastă de dinți cu fluor și folosește (neapărat!) ața dentară pentru a îndepărta placa și particulele de alimente de între dinți. Reducerea consumului de alimente și băuturi acidulate și cu zahăr te pot ajuta de asemenea, la prevenirea cariilor.

 

Când vine vorba de carii, cheia totuși este prevenția: mersul la dentist de două ori pe an este singura garanție că eviți cariile profunde (care necesită tratament de canal) și tratezi din timp orice problemă care apare.

 

Problemele gingivale 

 

Boala gingiilor sau boala parodontală, afectează țesuturile care înconjoară și susțin dinții. De obicei, începe cu gingivita, caracterizată prin gingii inflamate și sângerânde. 

 

Fără îngrijire adecvată, gingivita poate evolua în parodontoză, provocând leziuni ireversibile ale gingiilor și oaselor. Ca și în cazul cariilor, igiena orală corespunzătoare și vizitele regulate la dentist te ajută să eviți problemele serioase.

Dacă detectezi din timp gingivita, această afecțiune se tratează cu succes, eliminând riscul parodontozei. Citește aici despre factorii de risc asociați cu parodontoza.

 

Dacă ești totuși diagnosticat cu parodontoză, există soluții eficiente pentru tratament, inclusiv terapia laser.

 

Dinți sensibili

 

Sensibilitatea dentară se manifestă ca o durere ascuțită atunci când consumi alimente și băuturi calde, reci, dulci sau acide. Apare atunci când smalțul protector al dintelui se uzează, expunând dentina și terminațiile nervoase. Pentru a preveni sensibilitatea, evită periajul prea energic care erodează smalțul. 

 

Pasta de dinți desensibilizantă poate ajuta la atenuarea sensibilității ușoare. Cu toate acestea, dacă problema persistă, trebuie să faci o vizită la medicul stomatolog pentru a determina cu precizie cauza dinților sensibili și a-ți oferi tratamentul adecvat.

 

Nu uita totuși că sensibilitatea dentară, deși comună, este un semn al unei probleme dentare. Nu o ignora.

 

Scrâșnirea dinților (bruxism)

 

Scrâșnitul dinților, sau bruxismul, apare adesea în timpul somnului și poate duce la uzura dinților, dureri de maxilar și dureri de cap. Stresul și anxietatea pot exacerba această afecțiune. 

 

Pentru a preveni scrâșnirea dinților, încearcă să reduci stresul în primul rând, prin modalitatea care ți se potrivește ție (sport, meditație, hobby-uri). Purtarea unei gutiere personalizate când dormi este o soluție pe care medicul dentist ți-o poate propune pentru ameliorarea simptomelor. 

 

Respirație urâtă (halitoză)

 

Respirația urat mirositoare, sau halitoza, poate fi jenantă și adesea cauzată de o igienă orală deficitară, anumite alimente, tratamente medicamentoase sau alte probleme dentare.

 

Dacă ești conștiincios deja cu igiena orală, o vizită la medicul dentist te poate ajuta să găsești cauza acestei probleme și să o tratezi cu succes.

 

Un zâmbet sănătos nu ține doar de estetică. Ci este o condiție esențială pentru sănătatea generală. Fiind proactivi și adoptând o rutină consecventă de îngrijire orală, poți preveni și trata în mod eficient problemele dentare comune.

 

Controalele stomatologice regulate și curățările profesionale sunt garanția că îți vei păstra dinții sănătoși. Indiferent de problemă, la Favorit Dental Clinic te tratăm cu blândețe și pricepere!