Ce implică sigilarea dinților?
Sigilarea dinților implică aplicarea unui compozit fluid pe suprafețele de mestecare ale molarilor și premolarilor, acționând ca un scut protector împotriva formării cariilor dentare. Procesul de sigilare durează doar câteva minute pentru fiecare dinte. Înainte de aplicarea compozitului propriu-zis, medicul dentist curăță, igienizează și usucă dintele.
De ce este nevoie de o sigilare a dinților?
Suprafețele de mestecare ale molarilor și premolarilor prezintă numeroase șanțuri și denivelări care fac dintele vulnerabil la apariția cariilor. Aceste șanțuri sunt greu de curățat corespunzător, fiind adesea mai înguste decât un singur fir al periuței de dinți. Imposibilitatea de a curăța aceste zone determină acumularea plăcii bacteriene, care atacă smalțul dinților și deschide drumul pentru formarea cariilor. Sigilarea dinților asigură o protecție suplimentară împotriva cariilor pentru aceste suprafețe ale dinților.
Sigilarea dinților este potrivită și pentru adulți?
Da, deși nu este la fel de frecvent folosită ca în cazul copiilor. La adulții care prezintă un risc crescut de apariție a cariilor (șanțuri adânci de exemplu) se recomandă sigilarea dinților care nu prezintă plombe sau alte probleme.
Cum arată un dinte sigilat?
Culoarea stratului protector aplicat pe dinte poate fi albă, transparentă sau ușor nuanțată, în funcție de compozitul folosit de către medicul dentist.
Este dureroasă?
Absolut deloc! Procedura propriu-zisă de sigilare nu afectează în nici un fel structura dintelui, nu implică folosirea anesteziei locale sau a frezei. Sigilarea dinților durează doar câteva minute și nu crează absolut nici un disconfort copiilor, fiind foarte ușor tolerată de cei mici.
Când să aduc copilul la dentist pentru sigilarea dinților?
Trebuie să știi că sigilarea se aplică înainte de apariția unei carii dentare, așa că este important ca odată ce medicul identifică la copilul tău un dinte sănătos, acesta să fie sigilat cât de repede posibil. Sigilarea unui dinte se face ideal în primul an după erupția sa. În general, sigilarea se aplică pe măselele permanente ale copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, înainte ca aceștia să deprindă obiceiuri care le pot afecta dinții. Nu uita că este de asemenea important să ai grijă de dinții copilului tău încă din etapa de nou-născut și să îl aduci în mod regulat la medicul dentist pentru consultații de rutină.
Care este durata de viață a unei sigilări?
O sigilare va rămâne în stare perfectă timp de 2-3 ani, după caz. După sigilarea unui dinte se recomandă totuși o vizită la medicul dentist la fiecare 6 luni pentru a verifica integritatea stratului protector, care este predispus mai des la fracturi din cauza grosimii acestuia.
Vreau să fac programare!
Nimic mai ușor! Fă o programare la Favorit Dental Clinic pentru tine sau cel mic completând formularul nostru online aici sau sunându-ne direct la 0722.367.642 sau 021.794.1466. Te așteptăm cu drag pe tine și copilul tău în clinica noastră!