Abcesul dentar este cu siguranță neplăcut. De aceea este cel mai bine să știi exact ce îl cauzează și cum îl poți trata sau…cel mai bine…evita!

 

Ce este un abces dentar?

 

Un abces dentar este o afecțiune dentară dureroasă care apare atunci când se formează o infecție bacteriană în pulpa unui dinte, ducând la acumularea de puroi. 

 

Nu numai că provoacă disconfort și durere, dar necesită și o intervenție imediată a medicului stomatolog pentru a preveni complicațiile ulterioare. Fiindcă este o afecțiune dentară destul de comună, mulți pacienți o ignoră inițial, întârziind tratamentul și cauzând complicații și neplăceri.

 

De ce apare abcesul dentar?

 

Cariile dentare netratate sunt vinovatele principale pentru apariția abceselor dentare. Când cariile dentare nu sunt depistate la timp, pot pătrunde în straturile de smalț și dentină ale dintelui, ajungând în cele din urmă la pulpă – partea cea mai interioară a dintelui care conține nervi și vase de sânge.

Acest lucru permite bacteriilor să invadeze pulpa, ducând la infecție și formarea unui abces. În plus, traumatismele sau leziunile dentare pot crea, de asemenea, un punct de intrare pentru bacterii, declanșând și ele un abces.

 

Cum îmi dau seama dacă am abces dentar?

 

Este important să cunoști simptomele abcesului dentar pentru a ști când trebuie să mergi urgent la medicul dentist:

 

  • Durerea de dinți puternică: durerea asociată cu un abces dentar este intensă și poți simți că locul pulsează. Mai mult, durerea poate radia către maxilar, gât sau chiar urechea apropiată de dintele afectat.
  • Sensibilitate: mai ales la temperaturile calde sau reci, împreună cu disconfortul la mușcare sau mestecat.
  • Inflamația: Umflarea feței, obrajilor sau ganglionilor limfatici poate apărea pe măsură ce răspunsul imun al organismului încearcă să limiteze infecția.
  • Modificări ale gingiilor: gingiile din jurul dintelui afectat pot deveni roșii, umflate și sensibile, formându-se o umflătură umplută cu puroi.
  • Gust și miros neplăcut: Dacă abcesul se rupe, este posibil să ai un gust extrem de neplăcut în gură și o respirație urât mirositoare din cauza scurgerii de puroi.
  • Febră: în unele cazuri poate apărea febra, ca semn al infecției.

 

Cum se tratează abcesul dentar la medicul dentist?

 

Trebuie să știi că există mai multe opțiuni de tratament, care depind strict de seriozitatea infecției în fiecare caz. Iată câteva feluri în care putem trata abcesul dentar:

 

  • Drenaj: în primul rând drenăm abcesul pentru a elimina puroiul acumulat. 
  • Tratamentul de canal: Dacă infecția nu a afectat în mod definitiv dintele, îți vom recomanda un tratament de canal (endodontic) în care îndepărtăm pulpa infectată, curățăm și sigilăm dintele. 
  • Extracție: Dacă infecția a fost severă și dintele nu mai poate fi salvat, poate fi necesară extracția. În acest caz, îți vom recomanda înlocuirea dintelui pierdut cu un implant dentar
  • Antibiotice: În unele cazuri, poate fi nevoie de antibiotice pentru a controla infecția. Cu toate acestea, antibioticele nu pot trata singure un abces dentar, fiind doar o măsură complementară.

 

Fiindcă știm cât de dureros poate fi un abces dentar, îți putem recomanda analgezice fără prescripție medicală potrivite pentru calmarea durerii.

 

Cum evit abcesul dentar?

 

Cu siguranță cel mai bun tratament este prevenția. Poți evita apariția unui abces dentar dacă:

 

  • Acorzi atenție zilnică igienei tale orale și nu uiți să folosești ața dentară sau dușul bucal.
  • Mergi în mod regulat la dentist pentru a depista eventualele carii în stadiile incipiente.
  • Îți înlocuiești la fiecare trei luni periuța de dinți.
  • Alegi o dietă echilibrată, cu un conținut mai scăzut de zahăr.

 

Tu când ai mers ultima oară la un control de rutină la medicul dentist? Te așteptăm cu drag la Favorit Dental Clinic!