Detartrajul și chiuretajul subgingival reprezintă în momentul de față tratamentul standard pentru pacienții care au fost diagnosticați cu parodontoză.

Denumirea de chiuretaj subgingival poate să te sperie, nefiind cea mai fericită alegere pentru descrierea acestei proceduri non-chirurgicale de rutină în tratarea parodontozei. În realitate, nu ai de ce să fii speriat…

 

Ce implică chiuretajul subgingival?

În combinație cu detartrajul, chiuretajul subgingival este de fapt o curățare profundă, menită să îndepărteze tartrul și plăca bacteriană depusă sub nivelul gingiei, precum si eventuale țesuturi necrozate rezultate în urma infecțiilor de la rădăcinile dinților.

Atunci când tartrul și placa bacteriană se acumulează sub nivelul gingiei, țesuturile care susțin dinții pot fi afectate, parodontoza avansând și formând așa zisele buzunare subgingivale adânci în care se adună bacteriile. De aceea dentistul tău îți va recomanda curățări profunde periodice pentru a ține sub control boala parodontală și a elimina infecțiile cauzate de bacterii.

 

Ca o așchie în deget

Detartrajul și chiuretajul subgingival vor fi realizate de obicei de către medicul dentist în două ședințe (numărul exact de vizite necesare este determinat de cantitatea de tartru prezentă la fiecare pacient). Pentru a minimiza orice disconfort, medicul dentist folosește adesea un anestezic local.

Poți compara necesitatea acestui tratament în parodontoză cu nevoia de a îndepărta o așchie dintr-un deget care s-a infectat. Procedura implică curățarea tartrului, a plăcilor bacteriene de pe dinți și de sub gingii, fiind urmată de netezirea zonelor rugoase de pe rădăcinile dinților. Suprafețele netede ale rădăcinilor vor împiedica astfel aderarea bacteriilor și a tartrului subgingival, permițând astfel gingiilor tale să se vindece și să se reașeze ferm din nou pe dinți.

 

După tratament

La o vizită ulterioară, medicul dentist va verifica vindecarea gingiilor tale. Vestea bună este că de obicei, după detartraj și chiuretaj subgingival, gingiile roșii și umflate redevin ferme și roz, sângerarea lor fiind redusă sau chiar eliminată. Mai mult, buzunarele subgingivale se micșorează. Dacă țesutul tău gingival a răspuns bine la tratament și rămâne stabil, este posibil să nu mai ai nevoie de alt tratament, rămânând doar sub supravegherea medicului tău.

În cazurile mai complicate de parodontoză, unii pacienți pot necesita anumite intervenții chirurgicale după efectuarea chiuretajului subgingival pentru a stopa pierderea osoasă. Cu toate acestea, detartrajul și chiuretajul subgingival scad adesea intensitatea tratamentului chirurgical de care ai avea nevoie.

 

Vizite de întreținere

După tratamentul parodontal (indiferent că acesta a fost chirurgical sau nu), medicul tău îți va recomanda un program strict de vizite de întreținere, care alternează în funcție de caz – vei fi consultat la fiecare 2-4 luni. Aceste vizite de întreținere vor cuprinde curățarea de rutină a dinților, examinarea atentă a țesutului gingival și măsurători ale adâncimii buzunarelor subgingivale existente, precum și a gradului de retragere a gingiilor.

 

În concluzie, chiuretajul subgingival joacă un rol esențial în tratarea parodontozei. Așadar, dacă medicul stomatolog îți recomandă acest tratament, fii sigur că vei fi pe drumul cel bun către gingii mai sănătoase și dinți mai puternici! Acum că știi ce implică tratamentul parodontozei, te așteptăm la Favorit Dental Clinic pentru a-ți reda încrederea în zâmbetul tău! Pentru programări și întrebări ne poți contacta aici. Te așteptăm cu drag!