Dacă până acum credeai că vitamina D ajută doar la absorbția corectă a calciului și prevenirea rahitismului la cei mici, trebuie să știi că tot ea poate fi arma secretă împotriva cariilor dentare.
Ce legătură are vitamina D cu dinții copilului tău și ce poți face în sensul ăsta? Medicii noștri dentiști îți explică.
Să începem cu știința
Este demonstrat deja că vitamina D îmbunătățește sănătatea oaselor prin facilitarea asimilării calciului.
Însă corelația dintre această vitamină și sănătatea orală este un subiect încă studiat în cercurile științifice. Deși existau aproximativ 20 de studii clinice care observă acest subiect încă dinainte de 1989, abia recent aceste date au fost sistematic analizate de către Dr. Philippe Hujoel de la Universitatea din Washington. Rezultatele obținute confirmă importanța vitaminei D pentru păstrarea dinților sănătoși.
Cu ce ajută vitamina D dinții copilului tău?
Conform analizei doctorului Hujoel și studiilor existente, vitamina D suplimentată corespunzător încă din copilărie:
- Contribuie la păstrarea intactă a smalțului dentar, care este format cu precădere dintr-un fosfat de calciu sub formă de apatită. Calciul dă rezistență smalțului dentar și el poate fi absorbit doar dacă organismul primește suficientă vitamina D.
- Îmbunătățește dezvoltarea dinților.
- Oferă o barieră de protecție pentru dinți în același mod în care o face și binecunoscutul fluor, scăzând riscul de apariție al cariilor dentare cu până la 47%.
Cum primește copilul suficientă vitamina D?
- Oferă-le timp la soare în fiecare zi! 15 minute de expunere la soare pot fi suficiente pentru mult dorita vitamina D. Fii totuși atent când vine vorba de orele la care ieșiți afară, ținând cont și de importanța de a proteja pe cel mic de insolație sau arsuri la nivelul pielii. Soarele de dimineață este cel mai blând și potrivit. Timpul petrecut afară este important nu numai pentru producerea vitaminei D dar și pentru sănătatea întregului organism al celui mic.
- Ajută-te de alimentație! Asigură-te că incluzi în dieta celui mic alimente bogate în vitamina D precum ouă, pește, carne roșie, lapte și cereale fortificate, portocale și ciuperci.
- Suplimentează vitamina D încă de la naștere și continuă pe parcursul copilăriei exact așa cum îți prescrie medicul pediatru. Numărul de unități de vitamina D pe care i le poți da zilnic copilului tău diferă de la caz la caz în funcție de starea de sănătate și anotimpul în care vă aflați. După împlinirea vârstei de 1 an copiii trebuie să aibă un aport zilnic de minim 600 UI din dietă / suplimente. Dr. Mihai Craiu explică aici în detaliu despre dozarea vitaminei D la copii.
Un lucru este clar: vitamina D este un aliat de nădejde când vine vorba de scăderea riscului de apariție al cariilor dentare. Întreabă medicul pediatru despre suplimentarea cu o doză corectă pentru copilul tău și nu uita să vii cu cel mic de două ori pe an la un consult stomatologic la Favorit Dental Clinic.
Să fiți sănătoși!